2014. szeptember 13. – az Elsősegítségnyújtás Világnapja

 

2000-ben tizenhat európai ország nemzeti Vöröskereszt szervezete kezdeményezte, hogy minden év szeptember második szombatja - az idén 13.-a - legyen az Elsősegélynyújtás Világnapja. Ezen a napon a szakemberek arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy kívánatos lenne az elsősegélynyújtás ismerete a laikus emberek széles körében is, mert sok esetben életmentő lehet az idejében érkező szakszerű segítség. Az elsősegélynyújtás természetesen nem helyettesíti a sürgősségi ellátást, ugyanakkor a hatékony és gyors beavatkozás az első és létfontosságú lépés, amely hozzájárul a sérülés súlyosságának csökkentéséhez, és a javítja a túlélés esélyeit.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a váratlan rosszullét, az utcai és munkahelyi balesetek kényszerű szemtanúi, a döbbenet perceiben gyakran nem tudják, mi a teendő, jóllehet lelkiismeretük azt diktálná, hogy segítsenek. Néhány egyszerű elsajátított beavatkozás és módszer ismerete életmentő lehet a mentők megérkezéséig. Voltaképpen mindenkinek meg kellene tanulnia az elsősegélynyújtás alapelemeit, de legalább el kellene érni azt a célt, hogy a különböző közösségekben és közösségi színtereken - munkahelyen, iskolában, rendezvényeken, a sportolás helyszínein, a szórakozóhelyeken, stb. - legyenek olyan személyek, akik elsősegélyt tudnak nyújtani az orvos megérkezéséig.

A legfontosabb megismerni a vérzéscsillapítás és az újraélesztés technikáját: a szívmasszázs, a mesterséges lélegeztetés alkalmazását, hiszen a vészhelyzetben minden perc számít. Sajnálatos jelenség Magyarországon, hogy az emberek többsége attól fél: ha segít, több kárt okoz, mint ha nem csinál semmit, holott az az alapelv, hogy a szakszerű ismeretekkel rendelkező elsősegélynyújtó nem tud ártani. Évente sajnos sokan azért halnak meg, mert nem részesültek elsősegélyben.

A Magyar Vöröskereszt szomorú statisztikai adata szerint a magyarok mindössze 0,3 százaléka tud szakszerűen elsősegélyt nyújtani, s még kevesebben ismerik az újraélesztés technikáját, szemben számos környező és európai országgal, illetve az Egyesült Államokkal, ahol ez az arány összehasonlíthatatlanul jobb. Köztudott tény, hogy baleset vagy rosszullét esetén életet menthet egy jól felkészült elsősegélynyújtó gyors és szakszerű beavatkozása. Hatalmas előrelépés lenne, ha az elsősegélynyújtást, - mint a társadalom érdekét ténylegesen szolgáló tudást - minél korábban, már az iskolai program keretein belül sajátíthatná el a magyar lakosság: ennek költsége biztosan nem jelent jelentős kiadást, ellenben óriási haszna és előnye van az egyén és a társadalom szempontjából egyaránt.

Felismerve az elsősegélynyújtási ismeretek széleskörű terjesztésének létfontosságát, a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) elsősegélynyújtó, katasztrófaelhárító és humanitárius szervezete, a FEMERAID International a világ számos országában működő egységei, - köztük több magyarországi egysége is - folyamatosan tartanak ilyen képzéseket és oktatásokat a lakosság részére, egyes helyszíneken szoros együttműködésben a helyi Vöröskereszt szervezetekkel.

FEMERAID International Hungary